Pictura exterioară a Bisericii Pătrăuţi

Pictura exterioară de la Pătrăuţi a fost descoperită în anii ’80 ai secolului trecut. Cercetările efectuate atunci la îndemnul profesorului Vasile Drăgut au dus la salvarea unor ample suprafeţe de pictură exterioară. S-a descoperit atunci că biserica a fost pictată la exterior doar pe peretele de apus, în jurul portalului gotic de intrare în biserică. Scena reprezentată este "Judecata de Apoi".

Biserica Patrauti, vedere sud-vest
Scena Judecata de Apoi, fatada de vest

Iniţial, pictura exterioară a fost datată în secolul al XVI-lea, deoarece exista teoria că fusese executată în timpul lui Petru Rareş. Restaurările ulterioare din interior, cât şi descoperirea picturii exterioare din vremea lui Ştefan cel Mare de la Voroneţ, înclină astăzi spre datarea în secolul al XV-lea a picturii exterioare de la Pătrăuţi, fiind considerată cea mai veche pictură bisericească exterioară din Moldova.

Scena "Judecata de Apoi” de la Pătrăuţi se remarcă prin monumentalitatea războiului dintre îngeri şi demoni în contextul judecării oamenilor. Demonii încearcă să încline balanţa către iad, dar fără succes. Balanţa este pictată mai grea către rai, ca un îndemn spre nădejde pentru cei care, aflaţi în faţa bisericii, au şansa să pornească pe drumul cel bun.

Judecata de apoi, detaliu
Judecata de apoi, detaliu
Judecata de apoi, detaliu